Sad kad znaš

“Obećali smo raditi na novim pjesmama, a nadamo se da ćemo uskoro imati spreman i cijeli album”

Buđenje

Buđenje
Izdavač: Studijski albumi
Datum izdavanja: 1994

Popis pjesama

1. Ljubavna Poslušaj
2. Kemija Poslušaj
3. Sve jos miriše na nju Poslušaj
4. Nemirno more Poslušaj
5. Ivana Poslušaj
6. Čitaj mi sa usana Poslušaj
7. Povratak ratnika Poslušaj
8. Dođi Poslušaj
9. Otok Poslušaj
10. Molitva Poslušaj

O albumu

Valjak je početkom 1993. godine ušao u studio, da bi, nakon trogodišnje diskografske pauze snimio novi album. U međuvremenu, umjesto Brune Kovačića, u bendu je Marijan Brkić – bivši gitarista „Prljavog kazališta”.

Album je objavljen početkom 1994. godine i po mišljenu kritika i fanova predstavlja najbolje ostvarenje.

Originalan i prepoznatljiv, Valjak „Buđenjem” nudi, prije svega kvalitetu, koju je zadržao u svim svojim „top momentima”, počev od „Ljubavne” i maestralnih balada „Nemirno more”, „Dođi” i „Povratak ratnika”, do hitoidne „Sve još miriše na nju” i monumantalne „Molitve”, koju je grupa u jednoj od verzija snimila sa Dadom Topićem, kao Akijevim duetskim partnerom, da bi na ploči kao konačna bila objavljena verzija u kojoj Aki pjeva sam.

Otvarajuća „Ljubavna”, klasičan je Husov rukopis, sa beskompromisnim gitarskim „valjanjem”, „Kemija” – sa odlično produciranim gitarama i unisonom „vožnjom” klavijatura, „Sve još miriše na nju” – jedan od pečata albuma, ali i cijele karijere, „Nemirno more” – kombinacija nadahnutog bluza i melankoličnog sentiša i „apsolutni pogodak za rezanje žila”. Numeru „Čitaj mi sa usana”, moglo bi se usporediti sa eksplozijom, i „drsko žestokim raspašojem”, sa pratećim vokalima na „tragu” „Simpathy For The Devil”, legendarnih „Rolling Stonesa”.

Brkova „Dođi” u kategoriji je onih pjesama, koje je u stanju uraditi samo „Valjak”, dok je „zatvarajuća” „Molitva” u rangu sa „Bohemian Rhapsody”.

Kvalitet, profesionalizam i besprijekorna produkcija zvuka, postavili su „Buđenje” na sam vrh „Valjkove” interne top liste najboljih albuma.