Sad kad znaš

“Obećali smo raditi na novim pjesmama, a nadamo se da ćemo uskoro imati spreman i cijeli album”

Nema predaje

Nema predaje
Izdavač: Studijski albumi
Datum izdavanja: 2013

Dostupno na

Popis pjesama

1. Samo da znaš Poslušaj
2. Nema predaje Poslušaj
3. Istina Poslušaj
4. Kralj iluzija Poslušaj
5. Stvarno nestvarno Poslušaj
6. Vjeruj Poslušaj
7. Aleluja (Ja još vjerujem u nas) Poslušaj
8. Jedino ti Poslušaj
9. Tanki živci Poslušaj
10. Zona sumraka Poslušaj
11. Outro Poslušaj

O albumu

„Nema predaje” je prvi dupli studijski album „Parnog valjka” i kombinacija je pjesama sa prethodnog albuma „Stvarno nestvarno”, kojima je dodano pet potpuno novih. Ukupno – 14 studijskih i četiri live pjesme – snimljene na koncertima u zagrebačkoj „Areni” (11.11.2011.) i beogradskom „Sava centru” (ožujak 2012.).

Uvodna „Samo da znaš”, kao „pilot singl” najavila je album. „Miris” „Stonesa”.

„Nema predaje”, sa porukom koja je bila i opredjeljujući faktor za naslov:

„koliko sam puta krivo skrenuo, a stigao sam uvijek gdje sam krenuo/ i svaki put kad padnem, ja se podignem, ne dam da me ruše gori od mene”/, „nema predaje, ovo srce to ne priznaje”.

Poslije reprize „Istine”, prva balada je „Kralj iluzija”, potom „Stvarno nestvarno”, „Vjeruj” i „Aleluja” – tri briljanta sa albuma prethodnika, superiorno drže sredinu novog CD-a, ali i njegov tempo, gdje, praktično, nema lošeg momenta i gdje Husovi tekstovi drže javni sat ostatku scene.

„Vjeruj” – drukčija, „produžena” i bolja od originala.

„Jedino ti” – maestralna balada, sa ljubavnim tekstom i porukom:

„jedino ti, samo kraj tebe mogu mirno zaspati”/„ako nekog voliš, kao što volim ja, onda znaš kako boli što je malo vremena, nikad dosta vremena”.

„Tanki živci” – „rokačina” u pravom smislu te riječi, snaga, energija, ritam, znoj – ukratko- r’n’r.

„i uvijek netko dođe, svijetlo ugasi, još jučer klinci, sad smo odrasli”

Najjači tekst albuma: „ušlo je u ljude nešto prokleto, nešto crno, nešto nesretno, nedostaje mi okus radosti, nedostaje mi miris mladosti” i:

„i kome reći što ti je na duši, kad dušu nitko ne sluša”.

Za kraj prvog CD-a – „Zona sumraka”: „koliko puta od početka, koliko učiš, dok ne naučiš da svaku grešku skupo plaćaš i sitno brojiš dok ne izgoriš”/

„nekad krene, nekad stane, nekom smrkne, nekom svane, a jesen stiže dušo moja, vrijeme leti, brže nego ikada/ vrijeme prašta, nikad ne zaboravlja, a oko nas je zona sumraka”.

Furiozan prvi CD, bez slabe točke, sa puno poruka između redova. Bend u svom najboljem izdanju!

CD2 sadrži „Istinu” i „Svijet je danas lud” sa albuma prethodnika, u live verziji iz zagrebačke „Arene”-11.11.2011. kao i „Nemirno more” (konačno dočekano u live verziji – op.aut.), također sa koncerta iz Zagreba. Tu su i „Prokleta nedjelja”, „700 milja od kuće” i „Ugasi me” – sa koncerata u beogradskom „Sava centru” (8. – 12.03.2012.), a „bonus na bonus” su „Nakon svih godina” i „Za sve sam kriv što nisam”.

Prava poslastica je DVD pod nazivom „Iz rupe bez šminke”, koji nudi bend na dlanu – sa proba i priprema pred snimanja i nastupe.

„Nema predaje”, „Tanki živci”, „Zona sumraka” i „Kralj iluzija” sa novog albuma, na ovom DVD- u su praktično predstavljene u live varijanti, s obzirom da dokumentarni zapis bilježi momente kada su uvježbavane na probama u „rupi”, a tu su i „700 milja od kuće” i „Ugasi me”, dok DVD zatvara spot „Samo da znaš”.